divendres, 7 de febrer del 2014

Repensar el Estado: debats a Santiago, Porto, Barcelona i Madrid

Rubén C. Lois, Josefina Gómez Mendoza
i Oriol Nel·lo, editors del llibre,
a la Universidade de Santiago
La discussió sobre l’articulació territorial de l’Estat espanyol i la crisi catalana no només continua, sinó que guanya sempre més intensitat. Les darreres setmanes han resultat pròdigues en nous episodis –el debat sobre les balances fiscals, la discussió sobre l’àmbit territorial en el què hauria de fer-se la consulta, l’equitat en la prestació dels serveis- en les quals els arguments de caràcter espacial han tornat a estar particularment presents. Per això, el silenci en aquest debat dels geògrafs, que han fet de la reflexió sobre el territori la seva professió, resultaria del tot incomprensible.
Bona mostra de la necessitat d’aquesta reflexió geogràfica sobre la qüestió és l’acollida que està tenint el volum Repensar el Estado. Crisis económica, conflictos territoriales e identidades políticas en España, editat per la Universidade de Santiago de Compostela. El llibre, coordinat per Josefina Gómez Mendoza, Rubén Lois i Oriol Nel·lo, va aparèixer el passat mes de desembre, i aplega aportacions sobre el tema de geògrafs universitaris de Andalusia, Catalunya, Castella, Galícia, les Illes Balears, Madrid, el País Basc i Navarra.
Precisament es preveuen per a les properes setmanes diverses presentacions i  debats sobre el llibre que tindran lloc a Santiago de Compostela, Porto, Barcelona i Madrid.
La presentació de Santiago tindrà lloc el dia 13 de febrer, a les 12h del migdia, al Consello de Cultura Galega, Pazo de Raxoi, Plaça de l’Obradoiro. Hi intervindran Ramón Villares Paz, Presidente do Consello da Cultura Galega, Francisco Ramón Durán Villa, Vicerreitor de Estudantes e Cultura de la universitat compostelana, Juan Luis Blanco Valdés, Director do Servizo de Publicacións (USC), el professor José Luis Barreiro Rivas del Departament de Ciencia Política e da Administración (USC), Ruben Lois i Oriol Nel·lo, editors del llibre.
El mateix dia 13 al vespre, a la ciutat portuguesa de Porto, es celebrarà un debat sobre el llibre, en el marc del Colóquio Noroeste: Policentrismo urbano, conhecimento e inovação economica, amb intervenció d’Oriol Nel·lo i de Rui Moreira, Presidente da Câmara Municipal do Porto.
El dia 26 de febrer es celebrarà la presentació-debat a Barcelona, organitzat per la Societat Catalana de Geografia.  L’acte tindrà lloc a les 19h a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme 47. Hi intervindran el president de la Societat, professor Josep Oliveras, i els coordinadors del llibre, Josefina Gómez Mendoza, Rubén Lois i Oriol Nel·lo.
Finalment, la presentació a Madrid te prevista la seva celebració durant la primera quinzena d’abril, en el dia, lloc i format que seran concretats properament.